Inspiring Business by Sharing Success

Essential Projects one of contractors on £5m Sherwood Forest Visitors Centre

Sherwood Forest Country Park is currently undergoing a transformation and bespoke metalwork manufacturer Essential Projects has been appointed as one of the contractors to work on the £5.3m project which includes the building of a new visitor centre.

Bulwell, based Essential Projects, has been appointed to manufacture and install a bespoke feature staircase within the new Sherwood Forest Visitor Centre, which is due to be open to the public for Summer 2018.

The visitor centre has been designed to create a 558sq metre split level structure and the bespoke stainless steel and glass staircase will be incorporated to provide access to the upper floors of this split-level structure to create a stunning focal point to the architectural design of the building interior and the welcome area.

The feature staircase will be manufactured out of powder coated mild steel with a glass balustrade and stainless steel handrails. Solid Oak treads will be installed in order that the finished look remains in keeping with the woodland theme.

Commenting on the appointment, Eliot Saxton, Managing Director, said:

“It is a privilege to be appointed as a trusted contractor on such a prestigious Nottinghamshire project that is world renown and steeped in so much history.”

Founded in 2008 by Eliot Saxton, Essential Projects specialises in manufacturing staircases, balconies, canopies, metal railings and other glass and stainless steel structures used within retail, commercial offices and heritage buildings.

The company employs five designers, engineers and fabricators, and also has a team of sub-contractors who work on sites across the UK.

ABOUT THE NEW VISITOR CENTRE

An RSPB led consortium won approval from Newark & Sherwood District Council to build the new visitor centre which will be located in Forest Corner. It will replace the current 1970s build visitors centre which will be demolished and returned to nature.

Sherwood Forest Country Park is considered the magical home of Robin Hood, and the infamous “Major’ Oak” tree is one of the main attractions that brings around 350,000 visitors each year. The new visitor centre will comprise a welcome area, a shop and a café. It will also include a terrace for the café and an amphitheatre outdoor area.

Designed by JDDK Architects, the new visitor centre has been designed to fit seamlessly into the existing surrounding at Forest Corner, so that almost a village square is formed. One of the main features of the Centre is its curved, twisted form, created by staggered roof beams, which again has been designed to reflect the forest environment


< Back